Angina

Kwiat lipy — 100 g, kwiat rumianku — 50 g, liść maliny — 50 g, owoc anyżku — 50 g, korzeń prawoślazu — 50 g, korzeń biedrzeńca — 50 g, liść szałwii — 20 g, liść mięty pieprzowej — 20 g.
Ponadto zażywać żółtko utarte z cukrem, jak również w niewielkich ilościach cebulę gotowaną, zgniecioną i zmieszaną z miodem. Płukać gardło azulanem (kilka kropli na 1 /4 szklanki ciepłej wody) lub gorącą wodą z solą kamienną. Artretyzm Zmieszać w równych proporcjach: kłącze tataraku, ziele pokrzywy, korę wierzby, korzeń wilżyny, ziele serdecznika, liście brzozy, korzeń arcydzięgla, liście maliny, kwiat lipy, kłącze perzu, ziele przywrotnika. Astma oskrzelowa
Liść podbiału — 100 g, kwiat lipy — 100 g, korzeń prawoślazu — 50 g, korzeń biedrzeńca — 50 g, kwiat ślazu — 50 g, kwiat bzu czarnego — 50 g, korzeń lukrecji — 50 g, liść mięty pieprzowej —20 g. Mieszankę pić 3 razy dziennie po jedzeniu. Można słodzić sokiem malinowym lub z czarnej porzeczki. Białaczka Kwiat rumianku — 100 g, liść pokrzywy — 100 g, ziele hyzopu — 50 g, korzeń arcydzięgia — 50 g, korzeń mniszka — 50 g, korzeń lukrecji — 50 g, kłącze perzu — 50 g, ziele drapacza — 50 g. Ponadto zaleca się ziele bukwicy, ziele rzepiku, liść pokrzywy i nasienie kozieradki sproszkować i zażywać 2 razy dziennie, nie więcej niż po pół łyżeczki. Dodatkowo korzystnie wpływa na przebieg choroby sok z marchwi i śmietana. Biegunka Korzeń kobylaka — 100 g, liść poziomki — 100 g, ziele dziurawca — 50 g, kwiat jasnoty białej — 50 g, liść szałwii — 50 g, kwiat rumianku — 50 g, liść mięty pieprzowej — 20 g. Ponadto skuteczna jest nalewka sporządzona na niedojrzałych orzechach włoskich — po 1 łyżeczce co godzinę z wodą.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!