Czosnek

Czosnek był znany i doceniany na świecie już od niepamiętnych czasów, a informacje na ten temat można znaleźć w wielu krajach. Obecnie jego zastosowanie jest wszechstronne. Podobnie jak cebula jest ubogi w witaminy i kwas a- skorbinowy, zaś jego wielką zaletą są fitocydy. Jest najbardziej bakteriobójczy ze wszystkich warzyw. Posiada niezwykle rozległe właściwości lecznicze. Przeciwdziała miażdżycy, pasożytom jelitowym, niszczy w organizmie wszelkie wirusy i drobnoustroje, obniża ciśnienie, dezynfekuje, jak również utrudnia powstawanie nowotworów.
L. Valnet zaleca następujące stosowanie czosnku: przy chronicznym bronchicie, rozedmie płuc, kokluszu i nadciśnieniu należy zażywać wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku 2 razy dziennie po 20 — 30 kropli; przeciw pasożytom jelitowym: 3 główki czosnku zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na noc. Pić na czczo codziennie przez trzy tygodnie.
Niemiły zapach jest niwelowany, podobnie jak zapach cebuli, przez rozgryzienie 2 — 3 ziaren kawy naturalnej, spożycie jabłka, kopru lub kilku listków natki pietruszki. Zewnętrzne stosowanie czosnku L. Valnet zaleca: przy brodawkach i kurzajkach — przykładać na noc utarty czosnek (tylko na miejsce pokryte brodawką). Efekt powinien nastąpić po kilkunastu dniach; przy stłuczeniach i obrzękach stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą i nie solonym tłuszczem;
przy bólach reumatycznych wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!