// Dziurawiec

Dziurawiec

Dobroczynne działanie dziurawca znane było od czasów Hipokratesa. Także współczesna medycyna docenia jego właściwości w leczeniu stanów zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego, skurczy jelitowych, zaburzeń menstruacyjnych czy wyczerpania nerwowego. W medycynie ludowej wykorzystywany jest ponadto w leczeniu owrzodzenia przewodu pokarmowego, w gojeniu ran i jako środek przeciwko pasożytom. Dziurawiec najlepiej zbierać w czerwcu, zasuszyć i stosować przez cały rok. Można go pić jako herbatkę ziołową. Mięta Ta popularna roślina ma niezwykle szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie. Pita w charakterze herbaty pomaga przy bólach migrenowych, zaburzeniach systemu trawiennego, działa uspokajająco, pobudza apetyt, zwalcza bezsenność oraz znakomicie gasi pragnienie. Przyjemną i orzeźwiającą kąpiel można przygotować poprzez zanurzenie na kilka minut w wannie z wodą woreczka z następującą mieszanką: 40 g liści mięty, 50 g liści szałwii i 50 g rozmarynu. Leczenie wybranych chorób Alergie (uczulenia)
Poniższy zestaw ziół zmieszać w równych proporcjach i pić 2 — 3 razy dziennie: liście babki lancetowatej, ziele przetacznika, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, ziele poziewnika, kłącze perzu, kłącze tataraku, kłącze pięciornika, liście podbiału, korzeń żywokostu, korzeń mniszka, owoc róży.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *