Grzybek tybetański

Kuracja grzybkiem mnichów tybetańskich wzmacnia organizm, leczy zaburzenia układu trawienia, nadkwasotę, likwiduje stany zapalne, zapobiega obstrukcji i uspokaja nerwowo. Na początek potrzebna jest ilość grzybka wielkości łyżeczki od herbaty lub orzecha włoskiego. Wieczorem wlać do kamiennego, emaliowanego lub szklanego garnuszka 250 ml surowego, słodkiego mleka krowiego. Grzybek włożyć do plastikowego sitka, opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do mleka. Nakryć spodkiem. Odstawić na jedną dobę w suche i ciemne miejsce. Wieczorem następnego dnia sitko należy położyć na drugim garnuszku i przecedzić mleko z grzybkiem. Mleko nadaje się już do wypicia. Naczynie trzeba dokładnie umyć, a grzybek przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie włożyć do czystego garnuszka i ponownie zalać świeżym mlekiem. Po spożyciu porcji mleka z grzybkiem nie jeść tłuszczów zwierzęcych ani ryb konserwowych. Kuracja powinna trwać miesiąc, a później konieczna jest przerwa na 2 —3 tygodnie (w tym czasie z grzybka może korzystać inna osoba). Jeśli przed kuracją grzybkiem przyjmowane były leki lub stosowane inne zabiegi, to nie należy ich odstawiać lub przerywać, bowiem grzybek będzie miał w tym przypadku działanie uzupełniające. Jeśli wystąpią zaburzenia w trawieniu, najrozsądniej będzie zrezygnować z kuracji.
Dłuższe zażywanie grzybka nie przynosi skutków negatywnych, ale najlepiej jest stosować trzy, cztery razy w roku kuracje miesięczne. Natomiast sporadyczne picie mleka zakwaszonego grzybkiem nie daje rezultatów leczniczych. Trzeba pamiętać, że grzybek ginie w temperaturze powyżej 40°C, szkodzi mu również większa ilość światła. Szybko powiększa swoją objętość. Należy palcami rozdzielać go i albo podzielić się z kimś, albo wyrzucić.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!