// Nalewka propolisowa

Nalewka propolisowa

jad

Pokruszony kit pszczeli (40 g) wsypać do ciemnej butelki i zalać 1/2 litra spirytusu 95 proc. Zakorkować i wstrząsnąć. Odstawioną w zaciemnione miejsce butelkę wstrząsać krótko raz dziennie. Gdy drobne kawałki kitu rozpuszczą się całkowicie, nalewka nadaje się do użycia. Do ciemnej butelki należy wówczas zlać czysty roztwór, a do pozostawionego osadu dolać 1/2 I spirytusu 75 proc. i postępować jak uprzednio. Po trzech tygodniach czysty roztwór przelać do ciemnych, mniejszych buteleczek. Do osadu na dnie butelki wlać 1/2 I przegotowanej, gorącej wody. Po kilku godzinach zlać do ciemnej butelki. Nalewka pomaga szczególnie przy wypryskach, egzemie, liszajach, trądziku, ranach oraz innych chorobach skóry, ponadto leczy wrzody żołądka, anemię, infekcje i miażdżycę. Roztwór alkoholowy najlepiej stosować po 20 — 25 kropli na wodę lub mleko dwa razy dziennie. Przy stosowaniu wewnętrznym należy pić na czczo. Woda propolisowa jest znakomita także do przemywania ran, wysypki, w stanach przeziębieniowych i przy owrzodzeniach przewodu pokarmowego. Wystarczy wówczas zażywać wewnętrznie 15 g dziennie na wodę lub cukier.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *