// Nektar

Nektar

Jest jednym z dwóch podstawowych surowców, z których powstaje miód, wydzielanym przez specjalne gruczoły roślinne, zwane nektarnikami. Jego zadaniem jest wabienie owadów, odgrywających istotną rolę w zapylaniu roślin. Głównym składnikiem nektaru są węglowodany, ponadto niewielkie ilości związków białkowych, aminokwasów, kwasów organicznych i związków fosforowych. Zawartość cukru jest natomiast bardzo różna i waha się od 5 do 75 proc., co zależy od rośliny, z której pochodzi nektar. Nektar może mieć zabarwienie od białego, poprzez żółty, aż do czerwonego. O jego kolorze decydują zawarte w nim barwniki roślinne. Spadź to nic innego jak wydaliny mszyc żerujących na roślinach. Produkują ją liczne gatunki owadów odżywiających się sokiem roślinnym, ale głównie są to mszyce i czerwce. Owady te wysysają z roślin sok, z którego
wykorzystują tylko białka, resztę zaś wydalają. W wydalanej reszcie znajdują się duże ilości cukrów. Ponieważ w soku jest niewiele białka, mszyce muszą przerabiać ogromne jego ilości, aby utrzymać się przy życiu. Z tego powodu wytwarzają przy okazji duże ilości spadzi; w ciągu godziny potrafią wytworzyć kilka kilogramów spadzi! Rozmnażają się niezwykle szybko. Jedna rodzina mszyc jest w stanie w ciągu trzech miesięcy rozmnożyć się do trzech milionów osobników! Do drzew najlepiej spadziujących w Europie należą: jodła, sosna, świerk, lipa, klon, dąb i leszczyna. Spadź jest gęstsza od nektaru, odznacza się większą zawartością składników mineralnych oraz trójcukrów.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *