Warzywa kapustne

Spożywane i łubiane były już przez starożytne narody Eurazji i do dzisiaj są jednymi z podstawowych warzyw. Odznaczają się niską kalorycznością, brak w nich tłuszczu, a białko i węglowodany występują w małych ilościach. Ich nazwa pochodzi od celtyckiego słowa kap, oznaczającego głowę. Najcenniejszym z warzyw kapustnych jest kalafior, ale i pozostałe warzywa tej grupy są niezwykle wartościowe. W świeżej kapuście występuje tyle witaminy C, co w pomarańczy lub cytrynie, a w brukselce jeszcze więcej. Ponadto zawiera potas, witaminę P i w nieco mniejszych ilościach witaminy A, B, E i K. Regularne spożywanie kapusty uodparnia organizm na raka przewodu pokarmowego, a sok i surowa kapusta działają podobnie jak antybiotyki, bowiem warzywo to ma silne właściwości bakteriobójcze. Przy owrzodzeniu przewodu pokarmowego zaleca się picie soku ze świeżej kapusty w ilości 2 — 3 szklanek dziennie między posiłkami. Przy chorobach skóry i liszajach wskazane jest obmywanie chorych miejsc sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie w kompresach zgniecionych liści. Przy hemoroidach przykładanie lekko zgniecionych iiści w okolice odbytu łagodzi pieczenie. Przy ukąszeniu owadów ulgę przynosi masowanie skóry liściem kapusty i przyłożenie go w formie opatrunku. Dla wzmocnienia organizmu i profilaktycznie należy pić 1 raz dziennie szklankę soku ze świeżej kapusty, dodając sok z marchwi i cytryny.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!